bTV Баща и син – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се

...
bTV
Баща и син – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се
Коментари Харесай

Баща и син може да лежат дълго в гръцки затвор заради измамна схема

bTV Баща и наследник – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се явят на следващия ден пред гръцки съд по обвиняване в трафик на мигранти. Заплашва ги затвор от 10 до 64 години, в случай че не съумеят да потвърдят, че са почтени.

Двамата са жертва на лъжлива скица. В края на 2016 година те продали камион, благосъстоятелност на тяхната фамилна транспортна компания.

Купувачите пристигнали с доста скъпа кола, спомня си фамилията. Един от тях говорел на непознат език.

По документи новият притежател е 44-годишният Янко Янков. Слаб, висок, мургав, бил прибързан, тъй като камионът му трябвал незабавно, споделя брачната половинка на Стефан – Милена Иванова.

В идващите дни фамилията отписва камиона от лиценза на компанията и от данъчното, само че Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е арестуван в гръцкия град Александропулис с 27 незаконни имигранти в него. Вътре са и талоните на компанията на българското семейство. 

През февруари 2017 година Стефан Николов е свикан от ДАНС, попитали го къде е камионът. " Представих документи, че съм го продал и те споделиха, че по българското законодателство нямам никаква виновност. От тях разбрах, че с камиона е осъществено закононарушение, а по-късно – от нашата адвокатка в Гърция, че става въпрос за незаконен транспорт на мигранти ", описа Стефан Николов.

Изненадващо, в края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, с цел да им бъде повдигнато обвиняване за подкрепяне на трафик на незаконни имигранти в Гърция. Стефан още веднъж потърсил информация от ДАНС за какво не е обяснен случая, само че оттова му споделили, че за тях казусът е завършен.

Семейството е потърсило помощ и от други институции у нас, само че има споделили да си наемат юрист и да се оправят. Стефан и Венцислав се тормозят, че на следващия ден може да бъдат арестувани в Гърция. Притиснати са и от огромните суми, които им желае гърцката адвокатка – към този момент два пъти по 6000 лева

Всичко това ни коства доста нерви и безсънни нощи, показа Милена Иванова.

Адресът на Янко Янков ни води в столичния квартал " Факултета ". Вместо него ни посрещна майка му, която отхвърля синът й да е купувал камион. Казва, че разпродал покъщнината, тъй като се дрогира.

В диалог по телефона той призна, че е дал данните си, с цел да бъде платен камионът. Обещали му 400 лева, само че след това му дали 200 лева Предложението пристигнало от група роми от Троян. До момента полицията не го е търсила.

Според Ивайло Дерменджиев, юрист по интернационално право, консулът ни в Солун би трябвало да е осведомен със случая и да спомага на фамилията. На въпроса дали Стефан Николов и Венцислав Манев би трябвало да се явят персонално пред гръцкия съд пред заплахата да бъдат арестувани той сподели, че този съвет би трябвало да има даде юристът от Гърция.

Ако двамата не се явят, Гърция може да задейства процедурата за екстрадиция, разяснява още Дерменджиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР